Zelf pasta maken, dat is toch veel te veel werk??

25-02-2021

Je houdt van verse pasta, maar zelf maken, dat zie je toch echt niet zitten, dat kost veel te veel tijd. Daarom kook je maar gewoon gedroogde pasta uit een pak of koop je de verse pasta van de supermarkt. En tja... dat smaakt dan toch weer anders...

Ja, zelf pasta maken kost natuurlijk meer tijd dan uit een pak koken of iets kopen in de supermarkt. Maar het smaakt wel heel erg lekker en is het eigenlijk wel zo heel veel werk? Je kunt op een paar manieren zelf pasta maken. Het principe is altijd hetzelfde: je maakt pastadeeg met zachte bloem, eieren en zout of met harde bloem, water en zout. Voor de eierpasta gebruik je Italiaanse tipo 00-bloem, een zeer fijn gemalen bloem. Voor de pasta met water wordt grana duro bloem gebruikt, of semolina, bloem van harde tarwe. Deze bloem wordt meestal in het zuiden van Italië voor pasta gebruikt, deze tarwe groeit daar heel veel. Hoe noordelijker je komt, hoe meer er pasta met eieren wordt gemaakt met de zachte 00-bloem. Beide bloemsoorten zijn ook in Nederland te koop, niet overal helaas, voor mij is meenemen uit Italië de beste optie. De verhouding bij eierpasta is 1 ei op 100 gram bloem, voor de pasta met water moet je een beetje op je gevoel afgaan en water bijvoegen tot je een soepel deeg hebt. Zout is altijd naar smaak.

En dan moet je kneden... en nog eens kneden... en nog eens kneden... zeker een minuut of 10, tot het deeg soepel is en niet meer aan je handen kleeft. In het begin is dat wel geklieder, zeker met de eieren, maar naarmate je langer kneedt worden je handen vanzelf weer schoner. Vervolgens laat je het deeg afgedekt of in folie gepakt een half uur rusten. Daarna kun je ermee doen wat je wilt, uitrollen en slierten snijden of vormpjes maken, alles kan. Voor het uitrollen kun je een pastamachine gebruiken, maar het kan ook met de hand. Hoe meer je met de hand doet, hoe rustieker en authentieker de pasta is.

Ja, het kost dus tijd... maar dan heb je ook wat... En het kneden is nog rustgevend en meditatief ook... als je ervoor open staat. En wat denk je van de voldoening als je daarna je pasta op kunt dienen met een lekker sausje? Daar kan echt een pakjespasta of pasta uit de supermarkt niet tegenop.

Lijkt het je nog steeds te tijdrovend of zou je het eerst wel een keertje samen met mij willen doen? Laat het me weten, dan plannen we zodra het weer mag een workshop in. En misschien denk je wel: waarom zou ik zo moeilijk doen... In dat geval is het goed dat je weet dat ik de verse pasta graag voor je maak, dat er diverse vormen mogelijk zijn, dat ik tips voor je heb voor lekkere en makkelijke sausjes, maar dat ik die sausjes ook graag voor je maak, vers en met goede ingrediënten. En die bloem... zodra we weer naar Italië mogen, neem ik het graag voor je mee!

In alle gevallen kun erop rekenen dat je kunt genieten van een heerlijke, authentieke, Italiaanse pasta, zelfgemaakt, door jou óf door mij!

Buon appetito!