De Italiaanse keuken

Zoiets als dé Italiaanse keuken bestaat natuurlijk niet, want iedereen in Italië, van noord tot zuid, van de ene regio tot de andere, van stad tot platteland, heeft een andere mening over wat er in een gerecht hoort te zitten. En het is echt zo, ik merk het ook aan mezelf, Italianen praten altijd en overal over eten... over kwaliteit, over de beste recepten... en ze hebben allemaal gelijk. Iedere Italiaanse familie heeft zijn eigen traditionele recepten en ze doen er alles aan om die in stand te houden.

We zijn in bijna alle regio's geweest en hebben overal evenveel genoten van natuur, cultuur en uiteraard van het regionale eten. Uiteindelijk zijn we "geland" in Bajardo, een klein bergdorpje in het achterland van Liguria, niet meer dan 200 inwoners op de mooiste plek van de regio. Hier, wat hogerop, wordt veel vlees gegeten (wild zwijn, hert, geit), veel stoofpotten en veel peulvruchten, terwijl aan de kust, de bekende Bloemenrivièra, natuurlijk veel vis en schaal- en schelpdieren wordt gegeten. Voor ons een prachtige combinatie, we houden gelukkig overal van en kunnen dus altijd genieten!

Hoeveel regionale verschillen er ook zijn, altijd wordt gebruik maakt van verse producten, zoveel mogelijk seizoensgebonden en regionaal, vaak gaan ze naar de markt voor hun groenten en kruiden of ze telen het zelf. Ook mijn gerechten bestaan uit eerlijke ingrediënten en worden altijd vers gemaakt.

Het traditionele menu

Van oudsher bestaat een Italiaans diner uit vier gangen: een antipasto (voorgerecht), een primo (pasta of risotto), een secondo (vlees of vis met groenten) en een dolce (zoet nagerecht). Soms wordt ook kaas voor de dolce gegeten en de maaltijd begint met wijn en brood. Water staat altijd op tafel, met of zonder bubbels.

Een antipasto (wat "voor de maaltijd" betekent en niet, zoals vaak gedacht wordt "voor de pasta") kan variëren van wat salumi (plakjes gedroogd vlees) tot een heel buffet van allerlei kleine gerechten, zoals frittata's, gevulde en ingelegde groenten, olijven, hartige taart, salades, bruschetta, mozzarella en andere kazen en ga zo maar door... Vergis je er niet in als je een heel menu bestelt, voor je het weet kun je de rest niet meer op. Op mijn kaart voor de takeaway en catering staan dan ook 2 mogelijkheden: een kleine antipasto als voorgerecht (3 gerechtjes) en een uitgebreide antipasto misto die als volledige maaltijd kan dienen. Nog een dolce als dessert en je hebt heerlijk gegeten.

Italianen eten pasta en risotto niet als volwaardige maaltijd. In een traditioneel menu wordt dit gegeten na de antipasto als eerste gang, de primo. De sauzen bestaan uit maar een paar ingrediënten en zijn puur en smaakvol. Verwacht dus ook van mij geen pasta met 250 gram groenten die als volledige maaltijd kan dienen.

Na de pasta volgt de secondo, de tweede gang en eigenlijk het hoofdgerecht, dat bestaat uit vlees of vis met - als je dat wilt - groenten. De groenten zijn dan het bijgerecht, de contorno, en worden lang niet door iedereen bijbesteld. Door ons wel natuurlijk, wij zijn eraan gewend om voldoende groente te eten, alleen een stukje vlees of stoofvlees of een stukje vis vinden wij al snel niet compleet.

De maaltijd wordt afgesloten met een dolce. Italianen zijn gek op zoetigheid en eten veel torta, taart, zowel 's morgens als ontbijt als na de maaltijd. Naast taarten zijn ook tiramisù en panna cotta favoriet. Omdat vaak laat gegeten wordt in Italië slaan wij het dessert 's avonds meestal over. Taart kun je overdag ook eten, nietwaar?

Uiteraard is zo'n 4-gangendiner geen dagelijkse kost meer. Ook in Italië wordt nu anders gegeten dan vroeger. Maar bijvoorbeeld op een festa, een nationale feestdag of de dag van een heilige, wordt nog uitgebreid gekookt en vooral uitgebreid gegeten. Ik zal nooit onze eerste Paaslunch vergeten, we moesten er 3 dagen van bijkomen...

Maar hoeveel er ook verandert, er wordt nog steeds met liefde gekookt en met liefde gegeten. Dus eigenlijk verandert er maar heel weinig.